Andere Mobiliteit

18 augustus 2016

Mobiliteit = beweeglijkheid; de mate waarin iets of iemand zich beweegt.

Vaak wordt mobiliteit geassocieerd met het reizen van A naar B per auto, of zoals mijn collega Anita en ik per E-bike naar ons werk. Voor mij betekent mobiliteit ook tijdens de zomervakantie op reis gaan met ons zeilschip naar Engelse- of Franse kusten. De rust van het water, het geruis van de wind en prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen.

Als de wind meezit komen we ver in Zuid-Engeland. Komt de wind van voren dan passen we het plan aan. Ook dit jaar was er weer de wens om richting de kust van Cornwall te cruisen om daar mooie riviertjes en zo mogelijk de Isles of Scilly nogmaals te bezoeken. De wind bepaalde dat het de Solent werd, het water tussen het eiland Wight en het vaste land van Engeland. Ook hier zijn veel leuke en mooie plaatsen.

America’s Cup World Series

In Portsmouth vallen we met onze neus in de boter. Hier vonden de America’s Cup World Series plaats toen wij aanmeerden. Een prachtig en spectaculair zeilevenement vlak voor de boulevard. We maken korte tochtjes en bezoeken de prachtige getijdenrivier Beaulieu River, een van de weinige rivieren nog in privébezit. Hier werden in het verleden veel schepen gebouwd. Daarna Lymington (vaste wal) en Yarmouth op Wight. Agaath ProMobility America's Cup

Wandelen op het Isle of Wight

Naast het zeilen wilden we ook onze benen strekken en nemen het Coastal Path van Yarmouth naar Newtown River, het wordt uiteindelijk een wandeling van 19 kilometer met fantastische uitzichten op de Solent. Helaas is ons richtinggevoel op het water beter dan op land en we nemen een verkeerd pad… lang leve de Iphone: die leidt ons weer de goede kant op. In 16 minuten! zijn we met de bus terug bij de jachthaven.

Vervolgens gaan we naar Newtown River, een krekengebied met een hoogwater entree van 15 meter breed. Hier ankeren we een aantal dagen bij zomerse temperaturen. Onze bijboot gebruiken we om de pub te bezoeken, pint en cider smaken prima. Het weer belooft regen en we besluiten te verhuizen naar Cowes. Met het oog op het weer voor de terugreis, bezoeken we de River Hamble en meren nogmaals aan in Portsmouth om na tweeënhalve week in twee lange etappes via Dover weer in Breskens aan te meren en nog een paar dagen over de Zeeuwse wateren te varen.

De vakantie zit er weer op en inmiddels heb ik die andere vorm van mobiliteit weer opgepakt: op m’n E-bike naar kantoor!

Agaath Boon

Terug naar alle blogs