Waarom ‘wij Nederlanders’ toch zo graag met de auto op vakantie gaan

26 juli 2016

De zomervakantie in Nederland is een paar weken geleden weer begonnen. In de maanden juli en augustus zet vrijwel ons hele landje zich traditiegetrouw in beweging om op vakantie te gaan. Dit is hét moment waarop wij ons als autoleasemaatschappij en autoliefhebber afvragen hoeveel Nederlanders eigenlijk met hun auto reizen op weg naar hun vakantiebestemming. Waar gaat iedereen die de auto pakt om op vakantie te gaan het liefst naartoe? En waarom kiezen Nederlanders vaak voor de auto als ultiem vakantievervoermiddel?

Een auto geeft ons vrijheid en flexibiliteit
Een korte zoektocht op Google laat ons al snel de uitkomsten zien van veel verschillende enquêtes en onderzoeken. Het Autovakantierapport van Stenaline bijvoorbeeld. Hieruit blijkt dat in 2015 vier op de tien Nederlanders kozen voor een vakantie met de auto. Hun favoriete autovakantielanden waren toen Duitsland, België en Frankrijk. Op de vraag aan de respondenten waarom zij nu juist voor de auto kozen, gaven zij aan vooral de vrijheid en flexibiliteit van het autorijden fijn te vinden. Daarnaast vonden zij het prettig om voldoende ruimte te hebben voor souvenirs, eten en lokale delicatessen.

In 2016 gaan vijf op de tien Nederlanders met de auto met vakantie
Wij wilden natuurlijk ook graag weten hoe het met de auto in 2016 zit. Onder andere Allsecur onderzocht dat in hun Grote Auto en Verkeer Onderzoek. Volgens hen gaat dit jaar maar liefst 50% van de Nederlanders met de auto op vakantie. De belangrijkste motivatie blijkt hetzelfde te zijn als in het onderzoek van Stenaline in 2015: vrijheid! Lekker zelf bepalen wanneer je wilt wegrijden, hoe lang je stopt onderweg en welke route je kiest bijvoorbeeld. Daarnaast is het voor veel mensen het meest praktische vervoermiddel, simpelweg omdat zij dicht bij huis blijven (24% van de Nederlanders houdt dit jaar vakantie in eigen land). Ook D-reizen deed onderzoek naar de vakantievoorkeuren in 2016, met overwegend hetzelfde resultaat. Grappig detail in deze uitkomsten vinden wij overigens dat Nederland toch niet zo’n caravanliefhebbend landje blijkt als weleens gezegd wordt… Volgens D-reizen vertrekt namelijk slechts 7% dit jaar met auto plus caravan richting vakantieadres.

Ook op vakantie gaan we gewoon weer in de file staan
Volgens vrijwel elk onderzoek zijn onze favoriete vakantielanden om met de auto te bezoeken, Frankrijk, Italië, Spanje, België en Duitsland. Enigszins logisch is dat natuurlijk wel als (deels) ons omringende landen. Maar voor we in het land van onze bestemming aankomen hebben we ons onderweg nog behoorlijk geërgerd. Autoscout24 zette vlak voor de zomervakantie onze grootste blunders en ergernissen onderweg nog even op een rij. En wat blijkt? Met stip op nummer één: files, wegwerkzaamheden en omleidingen. Wat we van onszelf trouwens de grootste blunders onderweg vinden zijn volgens Autoscout24 verkeerd rijden, de lengte van files onderschatten ondanks waarschuwing, overgeven in de auto en knoeien met eten en drinken.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Door een goede voorbereiding kunnen we wellicht een deel van onze ergernissen wegnemen en behoorlijk wat van onze blunders voorkomen. En ondanks alle minder leuke dingen die we tegen kunnen komen onderweg, kruipen we dus toch maar wat graag achter het stuur richting onze vakantieaccommodatie. Als wij naar onszelf kijken binnen ProMobility, dan wisselen wij het een beetje af. De ene keer pakken we de auto, de andere keer het vliegtuig of zelfs de boot. Wat wij kiezen hangt vooral van de bestemming af. De vrijheid van het autorijden, is voor ons ook een van de belangrijke voordelen. Maar we konden er zelf nog meer bedenken. Als je met de auto op vakantie gaat dan heb je:

  • een relatief goedkoop vervoermiddel om op vakantie te gaan;
  • meer ruimte voor bagage en voor souvenirs op de terugweg;
  • zelf controle over waar, wanneer en hoe lang je wilt stoppen onderweg;
  • meer gezien van dorpen en steden langs de route;
  • het voordeel van voor je deur instappen en uitstappen;
  • ook op je vakantieadres altijd eigen vervoer bij de hand.

Na al die onderzoeken en enquêtes die er al gedaan zijn door andere partijen hoeven wij zelf natuurlijk niet opnieuw een grootschalig onderzoek te doen. Maar toch zijn we wel erg benieuwd naar jullie voorkeuren!

Dus:
Pakken jullie de fiets?
Stappen jullie op de bus?
Gaan jullie met de trein?
Vertrekken jullie met het vliegtuig?
Of kruipen jullie toch ook het liefste gewoon lekker achter het stuur van de (lease)auto om op vakantie te gaan?

Wij horen het graag en wensen jullie natuurlijk vooral een heel fijne zomervakantie!

Terug naar alle blogs