Zakelijk leasen of kopen? Drie afwegingen…

14 september 2016

“Als zelfstandig ondernemer wil ik graag zakelijk een auto gaan rijden, maar ik zie door de bomen het bos niet meer… Los van het feit dat ik kan kiezen uit een enorme hoeveelheid automerken en modellen zijn er allerlei fiscale en financiële zaken waarmee ik rekening moet houden. Hoe weet ik nu wat voor mij het beste is?”

Dit horen wij regelmatig van bijvoorbeeld zzp’ers die staan voor de keuze privé rijden of zakelijk rijden, dan wel voor de keuze zakelijk kopen of leasen. Welke auto past bij jou en bij jouw portemonnee? Hoewel je natuurlijk altijd zelf een besluit moet nemen, helpen wij jou daar graag bij. Door samen met jou naar auto’s te kijken bijvoorbeeld of door een vrijblijvend prijsvoorstel voor een leaseauto te maken. Maar vooral heeft de keuze voor zakelijk kopen of leasen te maken met drie persoonlijke afwegingen die je moet maken. Welke drie dat zijn, lees je in dit blog.

Rechten en plichten van zakelijk autorijden
Als je zakelijk een auto gaat rijden krijg je sowieso te maken met een aantal fiscale regels. Rechten en plichten die voor iedere zakelijke rijder gelden, ongeacht leasen of kopen. Zo heb je bijvoorbeeld altijd het voordeel van de aftrekbaarheid van kosten die je maakt voor de auto en het voordeel van de aftrekbaarheid van btw als je een btw-plichtige ondernemer bent. Daartegenover staat echter de compensatie voor het privégebruik van je auto. Rijd je met een zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privékilometers? Dan betaal je bijtelling, die met het bijtellingspercentage wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto. Daarnaast moet je jaarlijks een deel van de teruggevorderde btw verrekenen voor dat privégebruik. Maar zoals als gezegd, dit staat los van leasen of kopen.

 

Leasen of kopen? Kopen of leasen?
Leasen of kopen gaat uiteindelijk over de manier van financieren van jouw auto. Welke manier het beste bij jou past zit ‘m vooral in de hoeveelheid zekerheid die je wilt, je spaargedrag en je behoefte aan liquide middelen. Het maken van de volgende drie afwegingen helpt je daarbij.

Leasen of kopen? ProMobility geeft antwoord.

 
1. Houd je van zekerheid of onzekerheid?
Niets is zeker in het leven. Dat geldt ook voor (de techniek van) een auto. Hoe vaak je de auto naar de garage moet brengen voor onverwachte reparaties die buiten de garantie en verzekering vallen, kun je niet vooraf incalculeren. Zelfs een gloednieuwe auto kan voor grote ongemakken zorgen. Daarnaast is de restwaarde altijd een onzekere factor. Hoeveel jouw auto over een x aantal jaar nog waard is, is moeilijk in te schatten op het moment van aanschaf. Dat kan je duur komen te staan als je de auto zelf koopt. Dat is dan het risico dat je neemt. Kopen brengt dus een stuk onzekerheid met zich mee. Heb je graag meer zekerheid over de kosten van je auto? Dan past leasen misschien beter bij jou. Je betaalt dan namelijk een vast bedrag per maand waar ook de restwaarde en onverwachte reparaties in zijn opgenomen: je weet vooraf beter waar je aan toe bent.

 
2. Spaar je voor de toekomst of leef je in het nu?
De meeste zakelijk rijders kiezen voor een nieuwe of jong-gebruikte auto en willen over een jaar of vier weer in een andere (nieuwe) auto rijden. Kies je voor het kopen van een auto, dan je moet zelf steeds weer een flink bedrag betalen. Voor de meesten is dat alleen mogelijk door tijdig te beginnen met sparen voor een volgende auto. Er zijn alleen zoveel mooie dingen om je geld aan uit te geven. Heb jij de discipline om dan toch periodiek geld opzij te leggen voor de toekomstige aanschaf van een volgende auto? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Als je sparen voor de toekomst lastig vindt, liever leeft in het nu maar wel over een paar jaar je auto weer wilt vervangen, dan is leasen een gemakkelijk alternatief. Door te leasen betaal je maandelijks een deel van de auto. Na afloop van de afgesproken leasetermijn lever je de auto in en rijd je weer verder in een andere auto tegen een nieuw maandelijks bedrag. Zonder grote bedragen bij te moeten leggen.

 
3. Investeer je jouw eigen geld in een auto of liever ergens anders in?
Als je zakelijk genoeg liquide middelen hebt, dan zou je natuurlijk die auto gewoon kunnen kopen. Je kunt je geld echter maar één keer uitgeven. Het klinkt cliché, maar zo is het wel. Het is dus altijd de vraag of het handig is om de aanschaf zelf te financieren. Zeker als je nog andere investeringen met jouw onderneming gepland hebt. Hoewel ook dat maandelijkse leasebedrag gewoon betaald moet worden, geeft leasen je wel meer ruimte om gelijktijdig investeringen op een ander vlak te doen. Je houdt immers meer liquide middelen over. Met deze drie overwegingen is het wellicht makkelijker om een keuze te maken tussen het zakelijk kopen of leasen van een auto.

[calltoaction]
Vind je het nog steeds lastig om een weloverwogen beslissing te nemen en wil je meer informatie? Kom gerust eens langs! Dan drinken we een kop koffie of thee en nemen we samen alles door wat voor jou belangrijk is. Wat je keuze ook is, je hebt er dan in ieder geval goed over nagedacht.

Hartelijke groet,

Richard Vos

Terug naar alle blogs