1 april – de bevrijding van Den Briel

31 maart 2017

‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’, klinkt voor velen bekend in de oren. Als Briellenaar voor mij in ieder geval wel. Het gaat over de dag waarop de Watergeuzen in het jaar 1572 het stadje Den Briel van de Spaanse bezetting bevrijdt.

Brielle 1 april

Brielle werd daarmee de eerste vrije stad van Nederland. Vandaag de dag wordt dit nog elk jaar groots gevierd. De stad ziet er dan weer even uit als van ouds en worden de visnetten en de was weer in de straten gedroogd, ook gaan er veel inwoners gekleed in kleding van die tijd. Elk jaar word het stuk ‘Om de sleutel van de stad’ opgevoerd, door de stad heen. Toch ben ik zelf geen “echte” Briellenaar, want een echte Briellenaar is verkleed op 1 april.

Anita Montenij ProMobility

Onze Anita gevangen genomen…

Eerst hebben we altijd nog kalknacht, dit is de nacht van 31 maart op 1 april. Dan worden er allerlei grappige teksten op ramen van huizen en winkels gekalkt. De kroegen zijn dan afgeladen vol en er wordt heel wat bier gedronken. De volgende ochtend is om kwart over 9 een kranslegging en een uur later komt ‘Geuzenvriend’ Coppelstock de haven binnen geroeid. Rond half 12 begint het spel en bezoekt burgemeester Koekebakker de Catherijnekerk. Om 3 uur is het rammelen van de Langepoort en is de aantocht der Geuzen.

Na de overgave van de stad op het 1 Aprilmonument is de ophanging van de Spaanse commandant. Daarna barst het feest los, de stad is bevrijd van de gehate Spanjolen. Lumey draagt de stad over aan zijn mannen en geeft de stad terug aan de Briellenaren. In de avond is er het Geuzenbal, waar Geuzen, Spanjaarden en burgers van Den Briel dansen. Daarna wordt het weer langzaam rustig in Den Briel en op 2 april gaan alle Briellenaren, dus ook ik, over tot de orde van de dag.

Groet,

Anita Montenij

Terug naar alle blogs