De 24 uur van Le Mans

26 juni 2017

Vorig weekend was het zover, na maanden van voorpret (de kaartjes waren al ruim van tevoren gekocht) mochten we vorige week donderdagavond dan eindelijk met de auto op pad. Le Mans in Frankrijk is de eindbestemming. In de nacht van donderdag op vrijdag rond één uur kwamen we (Rens, Sander en ik) aan op de camping en rond half vier sloten vrienden Lucien en Max ook aan.

De camping van Le Mans is niet zomaar een camping. Hier geen caravans met middenklasse auto’s ervoor. Nee, op Le Mans vind je kleine koepeltentjes met daarnaast de meest exclusieve auto’s geparkeerd. Voor petrolheads als ons natuurlijk een lust voor het oog.Richard Vos Rens Böllermann ProMobility Le Mans

Op de vrijdag werd de pits vrij gegeven om alle raceauto’s tot in detail te bekijken. Het zijn complete bouwpakketten en het ziet er allemaal zo simpel uit… Ongelooflijk dat deze auto’s door de slijtageslag van 24 uur racen heen komen (al sneuvelen er genoeg…). ’s Avonds in het centrum van Le Mans was de Driver’s Parade waar we alle coureurs in levende lijve konden aanschouwen. Ook team Jumbo was vertegenwoordigd en, zo bleek later, heeft een prachtige race gereden.

Richard Vos Rens Böllermann ProMobility Le Mans

Richard Vos Rens Böllermann ProMobility Le Mans

En dan de race zelf. Met de auto zijn we van bocht naar bocht gereden om de race vanuit verschillende plekken op het circuit te bekijken. Het (uitlaat)geluid en met name het verschil in geluid van de verschillende merken is voor de autoliefhebber echt een genot om naar te luisteren en een ultieme beleving die ik iedere petrolhead kan aanraden. Ook de nacht is een bijzondere belevenis, de auto’s razen met dezelfde (enorm hoge) snelheden als overdag over het circuit en je ziet duidelijk de remschijven oplichten wanneer ze met hoge snelheid net 50 meter voor de bocht vol in de remmen gaan. Voor ons was het kijken tot we er bij neervielen en tot we begonnen te knikkenbollen van de slaap. Even een korte powernap en na twee uur slaap weer terug de baan op. Het weer was prachtig en we hebben volop genoten.

Vermoeid kijken we uit naar de volgende race en gelukkig hebben we de filmpjes nog ?.

Richard Vos

Terug naar alle blogs