Pech onderweg voorkomen? Stap goed voorbereid je auto in!

6 juli 2017

Wij Nederlanders gaan bijzonder graag met de auto met vakantie. Vorig jaar schreven we al een blog over waarom dat zo is. We houden nu eenmaal van de flexibiliteit die een eigen autoreis ons geeft en van de ruimte om lekker veel bagage mee te nemen. Maar een nadeel van zelf achter het stuur kruipen is de kans op pech onderweg. Of het nu gaat om een lekke band of een kokende motor, we hebben geen van allen zin om op de vluchtstrook stil te staan. Je kunt aardig wat problemen voorkomen met een goede voorbereiding. Met de zomervakantie voor de deur geven we je hier vijf handige tips.

Controleer de banden
Een lekke band is vaak het gevolg van een band die niet goed op spanning staat of van scherpe voorwerpen die in de groeven van de band vastgeklemd zitten. Loop daarom je banden voor je met vakantie gaat altijd even na. Controleer je bandenspanning bij een tankstation en zorg voor de juiste hoeveelheid lucht. Haal scherpe steentjes en andere harde dingen uit de groeven en kijk of de banden aan de zijkant onverhoopt ergens uitpuilen.

Check de koelvloeistof
Door koelvloeistof kan een motor zijn warmte kwijt. Met voldoende koelvloeistof in het reservoir voorkom je dus een oververhitte motor. Controleer de voorgeschreven hoeveelheid voor jouw auto, zoek het reservoir op en zorg dat de hoeveelheid koelvloeistof toereikend is. Kom je onderweg toch in de problemen? Als nood kun je het reservoir altijd tijdelijk met gewoon water vullen. Vervang het daarna wel zo snel mogelijk voor koelvloeistof.

Kijk de ruitensproeiervloeistof na
Niets is vervelender dan een smerige voorruit en een leeg reservoir ruitensproeiervloeistof waardoor je je ruiten niet kunt schoonmaken. Daarnaast is het ook buitengewoon gevaarlijk. Zeker bij een felle laaghangende zon. Zeker geen overbodige luxe dus om te checken of je nog genoeg ruitensproeiervloeistof hebt. En nog handiger: zorg gewoon voor een extra fles vloeistof in je auto om bij te vullen als je toch zonder komt te zitten.

Inspecteer het oliepeil
Net als koelvloeistof heeft ook olie een koelende werking. Daarnaast houdt het de draaiende delen soepel en houdt het je motor schoon. Hoe vaak je zelf tussendoor olie bij moet vullen, hangt van je auto af. Controleer in ieder geval altijd eerst je oliepeil. Teveel olie is namelijk ook zeker niet de bedoeling. Is het oliepeil te laag en moet je bijvullen? Zoek altijd eerst goed uit welke olie er precies in jouw auto moet en in welke hoeveelheid.

Zorg dat je alles bij je hebt
Van milieustickers, tolvignetten en lichtgevende hesjes tot alcoholblaastesten, autoblussers en gevarendriehoeken. In sommige landen controleert de politie streng op de aanwezigheid van de daar verplichte veiligheidsattributen. Staande gehouden worden en een boete krijgen omdat je dit soort dingen niet geregeld hebt, zien wij ook als een gevalletje pech onderweg. Op onder andere de website van de ANWB kun je snel controleren wat je in welk land verplicht in je auto moet hebben.

Pech onderweg is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Maar als je deze vijf tips in de praktijk brengt, loop je in ieder geval wel een stuk minder kans dat je stil komt te staan als je net lekker in beweging bent. Gewoon even doen dus. Wij wensen je in ieder geval veel veilige vakantiekilometers toe!

Rens laat je nog even zien hoe het precies werkt!

 

Terug naar alle blogs