Bijtelling: wat is het, en hoe werkt het?

26 april 2019

Rijd je in een zakelijke leaseauto ook privé kilometers? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met bijtelling. Maar wat is dat precies, en hoe werkt het? Wij leggen het je uit!

Waarom moet ik bijtelling betalen?

Je mag privé rijden in een auto van de zaak, hartstikke handig! Maar de overheid ziet dit als loon in natura. Je hoeft tenslotte geen groot bedrag uit te geven aan je eigen nieuwe auto. Bijtelling is een onderdeel van je inkomstenbelasting en wordt verrekend met de Belastingdienst. Er wordt een bedrag toegevoegd aan je brutoloon, daardoor wordt je loon voor de Belastingdienst hoger wat invloed heeft op je inkomstenbelasting en toeslagen.

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Om te compenseren voor de privékilometers wordt je brutoloon verhoogd. Dit wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, je salaris op jaarbasis, het bijtellingspercentage en of je werkgever een eventuele eigen bijdrage van je verwacht.

Het bijtellingspercentage is 4% of 22% van de cataloguswaarde van de auto. In welke categorie je valt hangt af van de uitstoot van de auto. Voertuigen zonder uitstoot, elektrische en waterstofauto’s, vallen over het algemeen in de 4% groep. Auto’s met uitstoot vallen in de 22% categorie. Kijk in de onderstaande tabel voor meer informatie:

Type auto 2018 2019 2020
Niet-elektrisch 22% 22% 22%
Elektrisch 4% 4% 4%
Elektrisch boven € 50.000,- * 4% 22% 22%

* Tot € 50.000,- betaal je 4%, over het overige deel betaal je 22%.

Moet ik altijd bijtelling betalen?

Nee, als je minder dan 500 km privé rijdt hoef je geen bijtelling te betalen. Dan wordt er wel van je verwacht dat je een complete rittenregistratie kan overhandigen. Je moet dan aangeven dat er privé geen gebruik gemaakt mag worden van de auto. Woon-werkverkeer valt wel gewoon onder zakelijke kilometers. Bij private lease hoef je trouwens ook geen bijtelling te betalen, je least dan al privé.

Wil je weten wat jouw bijtelling precies wordt, of welke regels en informatie voor jouw relevant en interessant zijn? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag op weg.

Terug naar alle blogs