Het verschil tussen een zomer- en winterband

8 april 2019

“Een autoband is toch een autoband?” Die reactie krijgen wij nogal eens. Veel mensen denken dat er niet zoveel verschil zit tussen de verschillende autobanden die op de markt zijn. En dat is een misverstand. Buiten het feit dat er absoluut kwaliteit- en comfortverschil zit tussen de ene of de andere band, zit er een groot verschil tussen zomerbanden en winterbanden. Dat verschil heeft vooral te maken met veiligheid, comfort en levensduur. Belangrijke zaken als het gaat om autorijden. Daarom is het verstandig om altijd op tijd van zomerbanden naar winterbanden te wisselen en andersom.

Voordelen van winterbanden bij lagere temperaturen

Winterbanden hebben bij lage temperaturen en regen, hagel of sneeuw veel voordelen. Door het grovere profiel en de samenstelling van het rubber is de remweg van winterbanden bij winterse weersomstandigheden aanzienlijk korter dan die van zomerbanden. En een kortere remweg betekent simpelweg dat je eerder stilstaat. Je botst dus minder snel tegen je medeweggebruikers, wat de veiligheid ten goede komt. Daarom adviseren wij onze relaties om altijd een winterbandenregeling in leasecontracten op te nemen.

Wanneer zijn zomerbanden beter dan winterbanden?

Winterbanden hebben bij warm weer veel minder grip op het wegdek dan zomerbanden. Bovendien slijten winterbanden sneller bij hogere temperaturen. Zodra de buitentemperatuur rond de 7°C begint te schommelen, is het veiliger om op zomerbanden te rijden. En dus is een maand als april het aangewezen moment om je winterbanden met je zomerbanden om te wisselen.

Voordelen van zomerbanden bij hogere temperaturen

Meer grip op het wegdek. Een kortere remweg. Minder herrie. Dat zijn drie grote voordelen van zomerbanden bij temperaturen boven de 7°C . Dat komt vooral door het lage profiel dat zomerbanden vaak hebben, in combinatie met smalle en relatief ondiepe radiale groeven. Bij winterbanden ziet dat er beduidend anders uit. Rijd je in het voorjaar of de zomer op een nat wegdek? Dan loodsen de groeven in het unieke loopvlakprofiel van de zomerbanden, het regenwater op een efficiënte manier weg van de banden. Dat maakt dat zomerbanden gevaarlijke situaties zoals slippartijen en hydroplanning voorkomen!

Reden genoeg dus om ieder seizoen je banden te wisselen.

En dat wisselen doen wij altijd op de ‘ProMobility-manier’. Of je nu op zomerbanden of winterbanden rijdt, wij zorgen dat je banden altijd worden gemonteerd op de bestaande lichtmetalen velgen van je auto. Want winterbanden met saaie zwarte stalen velgen, daar doen wij niet aan! Het oog wil tenslotte ook wat. Wij zijn nu eenmaal autoliefhebbers en daar horen mooie lichtmetalen velgen bij. Ook in de winter.

Nog even de voordelen van zomerbanden (bij temperaturen boven de 7°C ) op een rij:

  • Meer grip op het wegdek
  • Kortere remweg
  • Minder slijtage
  • Minder geluidsproductie
  • Geschikt voor hogere snelheden
  • Hogere veiligheid

Kortom, laat tijdig je zomerbanden monteren!

De maand april is perfect voor een bandenwissel. Maak zelf een afspraak bij jouw vertrouwde autobedrijf of laat ons je daarbij helpen. Even bellen met ProMobility op 0181-470070 en wij regelen snel een bandenwisselafspraak.

Zo kun jij veilig en vol comfort het hele jaar door blijven rijden met banden die langer meegaan.

Terug naar alle blogs