5 Ergernissen in het verkeer én oplossingen

18 juni 2020

De meningen zijn verdeeld: de één ergert zich kapot aan bumperklevers, de ander vindt dat sommige weggebruikers simpelweg niet doorrijden en dan maar sneller opzij moeten gaan. Weer een ander stoort zich aan hardrijders of telefoongebruikers. Kortom, we hebben allemaal onze ergernissen in het verkeer. Dit is de top vijf van ProMobility. Maar we zouden ProMobility niet zijn als we er geen positieve draai aan zouden geven. Daarom geven we je ook vijf oplossingen om je voortaan minder te irriteren in het verkeer!

1. Automobilisten die afval uit het raam gooien

Met stip op de eerste plaats, vinden wij. Het is ronduit asociaal om afval uit het raam te gooien. Wist je trouwens dat je ook een boete kunt krijgen? Vorig jaar legde een rechter een boete van 140 euro op aan een 23-jarige vrouw die een sigaret uit het raam gooide.

De oplossing? Je niet ergeren aan automobilisten die afval uit het raam gooien is bijna onmogelijk, want je ziet het gebeuren en het ligt niet in je macht om het op te lossen. Wat kun je wel? Je kunt natuurlijk op de motor stappen en het afval teruggooien in de auto van de automobilist, maar om te voorkomen dat mensen agressief reageren en je het averechtse effect krijgt, kun je beter beleefd blijven en geduldig te zijn. Heb je een asociale afvaldumper in je directe kring? Geef hem dan een prullenbak voor in de auto kado!

 

2. Telefoongebruik achter het stuur

Steeds vaker krijgen we schademeldingen binnen van kopstaartbotsingen. De oorzaak laat zich raden: smartphonegebruik. We hebben het hier al eerder over gehad. Even snel een appje beantwoorden of de navigatie opnieuw instellen en je botst plotsklaps op je voorganger die onverwachts moet remmen. Gevaarlijk en ook ontzettend zonde, want het is zo onnodig. Door simpelweg onze telefoon niet te gebruiken tijdens het autorijden kunnen we het aantal ongelukken, gewonden en de schade die we jaarlijks rijden aanzienlijk terugdringen. En daarmee maken we ook een einde aan de stijgende schadepremies. Want de rekensom is simpel: hoe minder schade we met z’n allen rijden, hoe minder autoverzekeraars jaarlijks uit moeten keren en des te lager de autoverzekeringspremie is. 

De oplossing? We hebben het al vaker gezegd: gebruik de functie ‘niet storen’ op je smartphone als je de auto instapt.

 

3. Onnodig links rijden

Van het één komt het ander: onnodig links rijden veroorzaakt bumperkleven. Daarmee willen we het bumperkleven absoluut niet goed praten, want behalve ontzettend irritant is bumperkleven ook nog eens ontzettend gevaarlijk. Je hoeft maar even niet op te letten en je knalt op de bumper van je voorganger als je er te dicht op zit.

De oplossing? Lieve linksrijders, willen jullie naar rechts opschuiven als daar voldoende ruimte is? Dankjewel! En voor de snelheidsduivels onder ons: bedenk dat je niet de enige op de weg bent en niet iedere weggebruiker zo gehaast is als jij. De maximumsnelheid is onlangs teruggebracht naar 100 km/u. Dat is niet voor niets, dus houd je daaraan. Rijdt iemand toch onnodig lang links en wil je er per se langs? Duik dan niet meteen op z’n bumper, maar blijf kalm. En ga de volgende keer tien minuten eerder van huis weg, zodat je minder gehaast bent.

 

4. Files

Wat is het druk op de Nederlandse snelwegen, vind je niet? Je kunt je kont niet keren of je staat weer in de file. Nu valt het de laatste maanden tijdens de coronacrisis heel erg mee natuurlijk, omdat half Nederland thuiswerkt. En de komende weken is het ook nog eens vakantieperiode. Wat dat betreft hebben we ontzettend geluk, maar we zijn erg benieuwd hoe het straks in september op de Nederlandse wegen zal zijn. Duiken we weer met z’n allen tijdens de spits de snelweg op? We gaan het meemaken!

De oplossing? Om je niet kapot te ergeren aan files, kun je ze beter vermijden. Pak bijvoorbeeld de fiets of probeer je dag een uur eerder of later te starten en eindigen. Of plan een vergadering in via MS Teams of Zoom, want ook dat kan heel efficiënt zijn, zo heeft de coronatijd ons geleerd.

 

5. Geen richting aangeven

Als het even kan, pakken we bij ProMobility graag de fiets. Een gewone stadsfiets om naar kantoor te fietsen of de racefiets in het weekend. Als we dan netjes bij een kruising stoppen (en uit onze pedalen klikken als we met de racefiets weg zijn) voor een naderende auto die vervolgens de hoek omslaat zonder richting te geven… ja, dan slaan we weleens een klein zuchtje van ergernis. Herkenbaar?

Oplossing? Die is simpel: automobilisten, geef je richting aan. En voor de wachtende fietser zit er niets anders op dan afstappen en wachten. Troost jezelf met de gedachte dat je ontzettend goed bezig bent, voor je eigen gezondheid en het milieu… klasse!

Terug naar alle blogs