De omgekeerde wereld

21 januari 2022

In de omgekeerde wereld koopt de bakker brood bij de klant, geeft een scholier les aan een docent en wordt, waarom niet, de tekstschrijver ondervraagd. En neemt Patty Varekamp in de omgekeerde wereld haar telefoon op, nietsvermoedend dat dit keer zij als tekstschrijver van ProMobility ondervraagd wordt. Nadat de eerste opwinding van de verrassing weggeëbd is (“wat een ontzettend leuk idee van Marc!”), kan het gesprek aanvangen:

‘Ik heb onlangs inderdaad een auto geleased bij ProMobility’, zegt een montere Patty. Gevraagd naar het hoe en waarom antwoordt ze lachend:

‘Dat komt eigenlijk door onze huidige auto. Mijn vriend Martijn en ik lijden een beetje aan dieselschaamte… dat zit zo… we zaten, of zitten, middenin een grootscheepse verbouwing aan ons huis en lieten onder meer zonnepanelen op ons dak plaatsen. Het zet je nóg meer aan het denken. Bewustwording inderdaad. We zijn ook beiden fanatieke fietsers dus de verbondenheid met de natuur en het besef van een prettige leefomgeving was sowieso al een gegeven voor ons. En dan word je dus iedere dag geconfronteerd met die diesel slurpende auto van ons voor de deur… affijn zo ontstaat dieselschaamte dus…’

Dieselschaamte is een woord om van te dromen. Niet alleen voor een tekstschrijver, ook voor iemand die in het leven verder kijkt dan de neus lang is. Het duurzaamheidsvraagstuk behelst niet de vraag of maar wanneer. Het antwoord lag in de schoot van Patty en Martijn:

‘Elektrisch rijden dus. Wij hadden aanvankelijk een ouderwetse voorkeur voor Duitse auto’s. Betrouwbaarheid, je weet wel. Maar uiteindelijk werd het een KIA EV6. Waarom? Eigenlijk bleek KIA gewoon een stuk verder op het gebied van elektrisch rijden dan Europese auto’s. Onze KIA heeft een rijbereik tot 528 km. Andere voordelen waren natuurlijk de laadruimte voor onze racefietsen, zo’n imperial op het dak vinden wij dus echt geen porem en, eerlijk is eerlijk, het laatste duwtje bleek het fiscale voordeel dat Richard en Marc van ProMobility tot op de cent hadden uitgerekend voor ons. Dan krijg je dat warme bad gevoel.’

Het gesprek zit erop. De slotconclusie is eenvoudig: zowel in de omgekeerde wereld als in de echte wereld is de elektrische auto niet meer weg te denken!

TEKST: MARCO HENDRIKS

Terug naar alle blogs