Zakelijk leasen versus kopen

12 september 2022

Kunnen wij als zakelijke leasemaatschappij een neutraal artikel schrijven over zakelijk leasen versus kopen? Zeker wel. Omdat het bij ProMobility niet om ons gaat, maar om de beste oplossing voor onze klanten. Voor jou. ‘Goed voor Elkaar’ betekent een mobiliteitsoplossing waar jij gelukkig van wordt, die past bij je behoefte, bij je onderneming en je financiële situatie. Daarom zetten we de mitsen, maren en mogelijkheden van zakelijk leasen versus zakelijk kopen nog eens voor je uiteen. 

Het effect op je vermogen en kostenstructuur

Koop je zakelijk een auto, dan zijn in principe alle kosten voor je onderneming. Deze kosten kun je aftrekken van je winst. Je schrijft een auto of bedrijfswagen doorgaans in vijf jaar af. Ook veel autokosten zijn aftrekbaar en je hebt mogelijk recht op investeringsaftrek. Bedenk wel dat je in één keer een flinke hap uit je vermogen neemt om de auto te financieren. Heb je deze ruimte? Of komt de liquiditeit van je onderneming in gevaar? Heb je die ruimte niet, of besteed je het geld liever aan een zakelijke investering, dan geeft zakelijk leasen je meer ruimte. Een leaseauto schaf je namelijk niet in één keer aan, dat doen wij voor je. Bij operational lease zijn de maandelijkse leasekosten volledig aftrekbaar. 

Alles over autokosten en aftrekbaarheid, lees je hier op de website van de Belastingdienst. 

Het wagenpark

Werk je alleen als zelfstandig ondernemer, of heb je een aannemersbedrijf met 20 bedrijfswagens? Dat is nogal een verschil. De keuze tussen kopen of leasen hangt daarom ook af van de omvang van je wagenpark en het type auto of auto’s. In het geval van het aannemersbedrijf, is de situatie anders dan die van der zzp’er. Daarom zal ons advies aan het aannemersbedrijf anders zijn dan het advies aan de zzp’er. Maatwerk noemen we dat. Alles leasen, alles kopen, gedeeltelijk leasen en kopen… meerdere scenario’s zijn denkbaar. Laat je in zo’n geval goed adviseren door ons. Wij geven open en eerlijk advies over je wagenpark en mobiliteit. Dus ook als het in jouw geval beter blijkt om een auto te kopen i.p.v. te leasen, zullen wij je dat adviseren. Al blijkt uit onze ervaring dat leasen vaak meer voordelen kent dan kopen.

Zelf doen, of uitbesteden?

De ontwikkeling van auto’s gaat gigantisch snel. Zeker op de elektrische markt. Nieuwe technieken en modellen volgen elkaar in rap tempo op. Hoe goed ken jij de automarkt? En hoeveel tijd wil je besteden aan randzaken omtrent je mobiliteit, zoals het uitzoeken van de juiste verzekering en een betrouwbare garage? Bij ProMobility zijn we iedere dag bezig met mobiliteit. Dat is ons werk en daar zijn we goed in. Leasen bij ProMobility betekent dat je meelift op onze kennis en kunde. Terwijl jij jouw werk doet, regelen wij alles wat met jouw mobiliteit te maken heeft. Koop je een auto? Dan sta je er zelf voor. En dat is natuurlijk leuk als je een autoliefhebber bent, of tijd over hebt. Focus jij je liever op je eigen core business en geloof je in ‘schoenmaker blijf bij je leest’? Kies dan voor leasen.

Kom, laten we samen sparren wat voor jou op dit moment het beste werkt. Maak vrijblijvend een afspraak met ons team in Geervliet of Wormerveer!  

Terug naar alle blogs