Voldoen aan de CO2-rapportageplicht. Hoe te beginnen?

21 december 2023

Per 1 juli 2024 is de CO2-rapportageplicht voor bedrijven een feit. Bedrijven met meer dan 100 medewerkers zijn verplicht om het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van al hun medewerkers te rapporteren. Waarom? Omdat wij in Nederland onze CO2-uitstoot fors moeten terugdringen volgens de afspraken in het Klimaatakkoord. Kortom, de mobiliteit van jouw bedrijf komt onder het vergrootglas te liggen. Wat betekent dit specifiek voor jouw organisatie? Hoe ga je daarmee om? We kunnen ons voorstellen dat je vraagtekens hebt hoe je dit moet aanpakken. Als jouw mobiliteitspartner proberen wij zo goed mogelijk op de hoogte te zijn om jou zo goed mogelijk te begeleiden.

Inzicht in mobiliteit

Het begint allemaal met inzicht. De overheid heeft bepaald om eerst vast te stellen hoeveel CO2 medewerkers van bedrijven uitstoten met hun woon-werkverkeer en hun zakelijke reisbewegingen. Dit doet de overheid door bedrijven met meer dan 100 FTE te verplichten om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te rapporteren. Dit is de zogeheten CO2-rapportageplicht. Het is essentieel om te weten wat de reisbewegingen van je medewerkers zijn en hoeveel CO2-uitstoot hiermee gepaard gaat. Om die registratie makkelijker en minder tijdrovend te maken, hebben wij een gebruiksvriendelijke tool; een app die alle reisbewegingen van je medewerkers in kaart brengt. Iedere medewerker registreert zijn of haar reisbewegingen. Heel eenvoudig, met een paar klikken in de app. Of je nu reist met de auto, fiets, trein, bus, of thuiswerkt, alles wordt geregistreerd. Anoniem uiteraard, om de privacy van je personeel te waarborgen. De app rekent vervolgens zelf de CO2-uitstoot uit. Dit staat overzichtelijk weergegeven in een persoonlijk dashboard. Zo heb je snel inzicht in alle reisbewegingen en CO2-uitstoot van je medewerkers. Dit inzicht vormt de basis van een effectieve CO2-rapportage.

Mobility as a Service

Waarom wij als leasemaatschappij zo’n app hebben? Goede vraag. Het antwoord is: omdat wij onze relaties graag helpen bij alle mobiliteitsvraagstukken die ze hebben. Daarom hebben we onze dienstverlening verder uitgebreid. Naast zakelijk leasen bieden we ook fietslease en Mobility as a Service (MaaS). Deze uitbreiding betekent dat we nu iedere vorm van mobiliteit faciliteren. Zo hebben we voor iedere mobiliteitsvraag een oplossing op maat. Onderdeel van die MaaS-dienstverlening is onze handige CO2-rapportagetool. 

Samen richting een duurzame toekomst

Er komt nogal wat op je af als ondernemer. Alles moet duurzamer. Dat heeft flinke impact op je bedrijfsvoering. Zo ook op je wagenparkbeheer. De toekomst van duurzame mobiliteit is onontkoombaar, als je het Klimaatakkoord erop naslaat. Hoe die toekomst er precies uitziet? Dat weet niemand. We weten wel dat nieuwe wet- en regelgeving van invloed zal zijn op de mobiliteitskeuzes van bedrijven en individuen. De CO2-rapportageplicht die per 1 juli 2024 verplicht is voor bedrijven met 100 medewerkers of meer, is daar een voorbeeld van. Samen zullen we ontdekken en ervaren wat dit verder zal betekenen. Graag zitten wij naast jou om aan alle mobiliteitsvraagstukken invulling te geven.

Heb je een vraag? Aarzel niet en stel ‘m. Met ons kun je praten, ook over CO2-rapportage en andere duurzame mobiliteitsuitdagingen. Neem contact met ons op. 

Terug naar alle blogs