Wie jarig is trakteert!

14 juli 2016

Op 23 mei 2016 vierden wij als ProMobility alweer ons tienjarig bestaan. Wat zijn die jaren voorbijgevlogen en wat hebben we veel mooie dingen ondernomen. Tien jaar is bijzonder en daarom wilden wij dit jubileum ook op een bijzondere manier vieren. Een manier waarbij ons motto ‘Goed voor Elkaar’ dubbel en dwars gestalte zou krijgen. Vanuit dat idee besloten wij om € 10.000,- te verdelen onder zes goede doelen in de regio’s Zaanstreek en Voorne-Putten. Een maand lang hebben onze relaties, klanten, leveranciers en iedereen die op wat voor manier dan ook in aanraking kwam met onze actie, gestemd op het goede doel van hun voorkeur. Met als resultaat de verdeling van het geld en de uitreiking van de cheques begin juli. Wij merken aan alle reacties die wij kregen dat iedereen daar net zo enthousiast over is als wij. Daarom delen wij graag het verhaal achter deze actie met jullie.

Gewoon goed voor elkaar zijn in alles wat wij doen.

Tijdens de jaarlijkse ProMobility heisessie waarin Marc en ik strategisch terugkijken en vooruitkijken, hebben we onze gedachten laten gaan. Wat gaan we doen met ons tienjarig bestaan? Op welke manier kunnen we dat mooi vieren, niet alleen voor onszelf maar ook voor de wereld om ons heen? Waar staan we nu eigenlijk voor? In alles wat wij doen klinkt ‘Goed voor Elkaar’ door. Die gedachte moest dus ook een belangrijke rol spelen bij het vieren van ons jubileum. Uiteindelijk kwamen Marc en ik samen tot de conclusie dat we graag een geldbedrag wilden schenken aan goede doelen.

Samen zes goede doelen selecteren.

Wij besloten ons hele team te betrekken bij de keuze van de goede doelen. Met elkaar hebben we gekeken naar verschillende initiatieven in de twee regio’s waarin ProMobility vooral actief is: de Zaanstreek en Voorne-Putten. Uiteindelijk kozen we met inbreng van onze medewerkers voor Hospice De Waterlelie, Zeehondenopvang A Seal en Voedselbank Hellevoetsluis in de regio Voorne-Putten en voor [Z]aan de Wandel, Opkikker en MOE Mantelzorgers onder Elkaar in de regio Zaanstreek. Het mooie aan deze zes goede doelen is dat zij allemaal net als ProMobility graag ‘Goed voor Elkaar’ willen zijn. Maar zij geven daar stuk voor stuk een eigen invulling aan.

  • Hospice De Waterlelie waar professionals en vrijwilligers palliatieve zorg verlenen aan mensen in hun laatste levensfase.
  • Zeehondenopvang A Seal waar jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt en zeehonden die gewond of ziek zijn worden opgevangen en verzorgd.
  • Voedselbank Hellevoetsluis die door het uitgeven van voedselpakketten een bijdrage levert aan de allerarmsten in de samenleving.
  • [Z]aan de Wandel dat op verschillende manieren geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker.
  • Opkikker dat lichtpuntjes geeft aan langdurig zieke kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes door een dag vol ontspanning en plezier te organiseren.
  • MOE dat de ondersteuning biedt aan mantelzorgers die zo hard nodig zijn; mensen die vrijwillig zorgen voor een ander.

Hoe verdeel je een bedrag van € 10.000,-?

Ieder doel doet zoveel goeds. Daarom kozen wij bewust voor het systeem om mensen een stem te laten uitbrengen. Zo konden wij met elkaar bepalen wat ‘Goed voor Elkaar’ is en samen beslissen hoe het geld verdeeld zou worden. Een mooie gedachte! De goede doelen waren daar zelf overigens ook bij betrokken. Ook zij konden (bijvoorbeeld via sociale media) mensen vragen om op hen te stemmen. Dat resulteerde uiteindelijk in 1368 mensen die hun voorkeur hebben uitgesproken voor een goed doel. Hospice De Waterlelie ontving de meeste stemmen (365), gevolgd door [Z]aan de Wandel met 330 stemmen en Zeehondenopvang A Seal met 306 stemmen. Voor Opkikker werd gekozen door 222 mensen, 112 mensen kozen voor MOE Mantelzorg onder Elkaar en 33 mensen voor Voedselbank Hellevoetsluis. 

Hartverwarmende reacties bij het uitreiken van de cheques.

Op basis van de verhouding in het aantal stemmen verdeelden wij de € 10.000,-. Het uitreiken van de cheque was keer op keer een magisch moment. Andere mensen blij maken is het mooiste wat er is. Hoe groot of relatief klein het bedrag ook was, de dank was overal groot. Wij vonden het dan ook hartverwarmend om zoveel waardering te krijgen voor dit initiatief. Zowel van de goede doelen als van klanten die in de afgelopen weken vol enthousiasme aan ons vertelden gestemd te hebben.

Wie jarig is trakteert!

Bij trakteren gaat het niet eens zozeer om dat wat je weggeeft aan anderen, of het nu zoals wij deden € 10.000,- is of iets anders. Het gaat om het idee erachter, om de toegevoegde waarde daarvan voor anderen en om het goede gevoel dat je geeft aan alle mensen die je erbij betrekt. Niet productgericht handelen, maar mensgericht. Zo hebben wij in de afgelopen tien jaar gewerkt als leasemaatschappij en dat blijven wij in de toekomst ook gewoon doen.

Goed voor Elkaar. Op naar de volgende tien jaar!

Dick Dekker

Terug naar alle blogs