Mobiliteit op Bali, nét even anders

8 augustus 2016

Je kent dat gevoel wel als je net terug bent van vakantie: je bent geland op Schiphol, hebt net je auto opgehaald, rijdt over de prachtige vierbaans A4 terug naar huis na een heerlijke vakantie en dan denk je: “Wat hebben wij het toch goed hier en wat is alles toch goed geregeld in Nederland”

Dat gevoel had ik ook na onze vakantie op Bali. Wij zijn gek op dat eiland, op de mensen, de natuur, de cultuur en natuurlijk het heerlijke eten en de mooie stranden. Dit was de derde keer dat wij naar Bali op vakantie gingen. De eerste keer was acht jaar geleden, daarna vijf jaar geleden en nu dus in juli 2016.

Door de jaren heen hebben we Bali zien veranderen. Plaatsen die acht jaar geleden nog redelijk rustig en pittoresk waren, zijn nu volgebouwd met hotels en het toerisme tiert welig. Ik besef me dat wij daar zelf ook debet aan zijn. Toch proberen wij iedere keer weer plekjes te vinden die nog niet ontdekt zijn of die upcoming zijn. Je zult ons dus niet zien in Kuta, Seminyak of Ubud, maar wel in het upcoming Canggu, iets ten noordwesten van Seminyak.

Dat Bali steeds voller wordt, merk je ook op de weg. Waar enerzijds veel hotels gebouwd worden, blijft de ontwikkeling van de infrastructuur ver achter. En dat merk je. Al die nieuwe toeristen blijven over dezelfde kleine, smalle wegen rijden die vol met kuilen en gaten zitten. De wegen zijn overvol, zeker van en naar de grotere plaatsen. Dat resulteert in ellenlange files en grote verkeersopstoppingen waar nauwelijks nog doorheen te komen is. Over een stuk van 300 meter richting het centrum van Ubud doe je zomaar een half uur als je met de auto bent. Ook op de kleinere wegen is het druk en vol.

De auto is dus allesbehalve een ideaal vervoermiddel op Bali. Soms ontkom je er niet aan, als je bijvoorbeeld van en naar het vliegveld moet rijden. De scooter of motor is echter wel ideaal en dat weten de Balinezen ook. Duizenden rijden er rond, soms wel met vier mensen tegelijk op één scooter.  In de grotere plaatsen is de scooter dus het ideale vervoermiddel en feitelijk de enige mogelijkheid om je op fatsoenlijk van A naar B ter verplaatsen. Ook op de kortere afstanden tussen de dorpen onderling wordt de scooter veel gebruikt.

Marc Noyons ProMobility op BaliTijdens ons verblijf op Bali hebben wij ons ook op de scooter voortbewogen. Heerlijk om zo’n ding te kunnen pakken als je er even op uit wilt. Natuurlijk was het in het begin even wennen, links rijden, veel verkeer, geen voorrangsregels (ja die zijn er wel, maar het recht van de sterkste of van degene met het meeste lef gaat boven de voorrangsregels).

Toen we daar eenmaal aan gewend waren, was het scooteren super! De warme wind was vaak een welkome verfrissing, daar kan geen airco tegenop. Je bent snel op plaats van bestemming en hoeft nooit te zoeken naar een parkeerplek.

Marc Noyons op Bali

Dus, ga je ooit naar Bali op vakantie (en dat kan ik je zeker aanbevelen) huur dan vooral een scooter. Wil je meer tips hebben over dit mooie eiland, bel me dan gerust.

En ben je weer terug in Nederland? Besef dan hoe goed wij het hebben en hoe blij wij mogen zijn met ons prachtige wegennet, ook al staan ook wij weleens in de file. Verder ben ik natuurlijk benieuwd naar jullie mobiliteitservaringen tijdens jullie vakantie. Dus heb je wat leuks meegemaakt op het gebied van mobiliteit, deel dat dan gerust met ons!

Terug naar alle blogs