Een flexibel zakelijk wagenpark: zo ga je hier slim mee om

16 oktober 2018

 

Er zijn natuurlijk genoeg bedrijven waarvan de medewerkers met een zakelijke auto iedere dag op de weg zitten. Waarbij het leasen van een auto niet zo complex is. Maar bij minstens zoveel bedrijven ligt het net even anders met de bewegingen van het wagenpark. De behoefte aan zakelijke auto’s kan van tijd tot tijd nogal wisselen. Zo kennen wij ondernemers die de ene maand zonder moeite 25 auto’s rond hebben rijden, waar dat er de andere maand nog maar 15 zijn.

Hoe ga je om met een flexibel zakelijk wagenpark?
De vraag is natuurlijk hoe je als wagenparkbeheerder of directeur een fluctuerend aantal auto’s opvangt. Stel dat de auto’s waar jouw medewerkers in rijden regelmatig voor langere tijd geparkeerd staan, om wat voor reden dan ook. Wat is dan de meest praktische oplossing voor zo’n flexibel zakelijk wagenpark? Veel bedrijven zijn al snel geneigd om te stellen dat ieder uur dat een auto stilstaat, onnodig veel geld kost. In principe is dit een logische gedachte en we begrijpen dat er daarom in eerste instantie vaak alleen gekeken wordt naar flexibel zakelijk leasen. Op basis van shortlease bijvoorbeeld. Of het huren van auto’s.

Voordelen van shortlease
De snelle oplossingen als shortlease en het huren van auto’s lijken misschien aantrekkelijk, maar in de praktijk wegen de voordelen hiervan niet altijd op tegen de nadelen. Iedere situatie heeft haar eigen kenmerken. Daarom is het ook zo belangrijk om iedere situatie apart te onderzoeken om de allerbeste oplossing te vinden. Precies wat ons specialisme is overigens: bij ProMobility is geen enkel leasecontract vergelijkbaar. Onze leaseadviseurs Richard en Jeffrey vinden graag voor jou (en voor alle andere klanten) steeds weer opnieuw het wiel uit.

Een maatwerk oplossing voor een wagenpark met 30 auto’s
Zo ontwikkelden wij onlangs een maatwerk oplossing voor een klant die werkzaam is in een seizoensgebonden branche. Zeker twee tot drie wintermaanden per jaar werden de meeste auto’s niet gebruikt. Al jaren werd dit opgelost door te werken met een wagenpark van 30 huurauto’s. Want – zo was de gedachte van het desbetreffende bedrijf – dat is de meest flexibele en voordelige oplossing. Huurauto’s kunnen immers per dag ingeleverd en aangevraagd worden. Het huren van auto’s op deze manier lijkt enigszins op shortlease, waarbij kortdurende leasecontracten van 1 tot ongeveer 12 maanden worden afgesloten. Daarnaast voelde het voor dit bedrijf ook niet goed om zo’n lange tijd een te groot wagenpark stilstaand voor de deur te hebben. Een vervelend gezicht, vond men. Bovendien zijn langdurig geparkeerde auto’s gevoeliger voor schade en diefstal.

Wat is voordeliger: zakelijke shortlease, full operational lease of huur?
Toen wij bij de wagenparkbeheerder van deze klant de voordelen van full operational lease ten opzichte van shortlease bespraken, leek dat op het eerste gezicht bijzonder. Waarom zou je een langdurig contract afsluiten voor iets wat je slechts 75% van de tijd gebruikt? Toch zijn wij specifiek gaan onderzoeken wat de beste oplossing was de autokosten te kunnen verlagen. En wat bleek? Het afsluiten van full operational leasecontracten was in deze situatie op jaarbasis voordeliger dan zakelijke shortlease of het huren van auto’s. En om het probleem van de stilstaande auto’s op te lossen, regelden we een geschikte en veilige plek waar de auto’s een aantal maanden tegen een geringe meerprijs gestald kunnen worden. Het gevolg was dat dit bedrijf besloot om het wagenpark van 30 huurauto’s om te zetten in een wagenpark van 25 zakelijke leaseauto’s met een flexibele schil van een stuk of 8 huurauto’s om incidenteel in te zetten.

Zo ga je slim om met een flexibel wagenpark
Hoe groter je bedrijf, hoe groter meestal het wagenpark en hoe complexer de situatie kan zijn op het gebied van een flexibele autobehoefte. Juist in zo’n situatie loont het de moeite om de nadelen en voordelen van shortlease ten opzichte van full operational lease goed te bekijken. Want wat voor jouw bedrijf het voordeligste is hangt helemaal van de situatie en het wagenpark af. Voor ons vormt dat dus altijd het uitgangspunt bij het zoeken en vinden van kansen tot verbetering. Want dat wat voor de hand ligt en op het eerste gezicht het meest praktisch lijkt, pakt in de praktijk soms heel anders uit.

PS: Natuurlijk is full operational lease niet overal de beste oplossing en past shortlease soms beter. Ook voor zakelijke shortlease in de regio Rotterdam en Amsterdam kun je prima bij ons terecht.

Terug naar alle blogs