Prinsjesdag: de plannen rondom mobiliteit in 2022

24 september 2021

Prinsjesdag 2021 ligt weer achter ons. Afgelopen dinsdag werden de plannen voor de komende jaren bekendgemaakt via de miljoenennota en rijksbegroting. Wat staat je de komende jaren te wachten op het gebied van mobiliteit? We zetten het graag voor je op een rijtje.

Bijtelling 2022

Voor alle auto’s geldt een bijtelling van 22% over de cataloguswaarde. Dit blijft voor 2022 ongewijzigd, behalve voor volledig elektrische auto’s. Om emissievrije personenauto’s te stimuleren, geldt een korting van 6%. Dat komt neer op 16% bijtelling. Ga je dit jaar nog in een volledig elektrische auto rijden, dan kun je nog gebruik maken van 10% korting op de bijtelling. Goed om te weten: de komende jaren wordt de kortingspercentage op de bijtelling stapsgewijs afgebouwd. Dit gebeurt gelukkig pas vanaf 2025.

Wijziging maximale cataloguswaarde (cap)

Dit jaar kreeg je de bijtellingskorting op de eerste € 40.000 van de catalogusprijs. Dat is voor 2022 met € 5.000 verlaagd. Is je elektrische auto duurder dan € 35.000? Dan betaal je over het hogere bedrag de reguliere bijtelling van 22%. Het maximale bedrag waarover de korting berekend mag worden, gaat verder omlaag. Voor 2023 bedraagt de cap nog maar € 30.000. Een flink verschil met dit jaar!

Meer subsidie beschikbaar

Goed nieuws: er wordt meer budget vrij gemaakt voor subsidies. Dit geldt vooral voor elektrisch rijden voor particulieren (SEPP) en elektrische bedrijfswagens (SEBA). En dat is fijn, want afgelopen jaar was de subsidiepot voor nieuwe auto’s al na enkele dagen leeg! In totaal is er 600 miljoen euro extra uitgetrokken voor elektrische auto’s. Het kabinet stimuleert door deze maatregelen het elektrisch rijden. En dan met name de kleinere en goedkopere EV’s in de zakelijke markt. Zo is er is de toekomst ook voldoende beschikbaarheid op de tweedehandsmarkt.

Ontwikkelingen BPM

In 2022 blijven elektrische auto’s vrijgesteld van BPM. Voor alle andere auto’s komen er nieuwe tabellen. En daarmee nieuwe belastingtarieven (naar verwachting een stijging van 2,3%). Ook het moment van betalen van de BPM verandert. Voor de waardebepaling van de auto wordt er normaal gekeken naar de datum tenaamstelling. In het komende jaar verandert dit naar de datum van inschrijving van de auto bij de RDW. Wat dit betekent? Doordat de BPM eerder berekend wordt, zal het bedrag iets hoger uitkomen.

Er is inmiddels genoeg keuze aan mooie en betaalbare elektrische auto’s. En dit aanbod wordt elk jaar steeds groter. Loop je al een tijdje met de gedachte rond om over te stappen? Maak nu nog gebruik van de voordelen van dit jaar. We helpen je graag. Samen kijken we naar jouw persoonlijke situatie en brengen we het financiële plaatje in kaart. Goed voor elkaar!

Terug naar alle blogs