Mobiliteit 2023: wat is anders, of hetzelfde?

8 december 2022

Einde jaar nadert. Een moment van terugblikken én vooruitkijken. Als vooruitstrevende mobiliteitspartner hebben wij onze blik immers op de toekomst gericht. Wat verandert er volgend jaar in de wereld van mobiliteit? Waar moet je als ondernemer, of berijder, rekening mee houden? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet.

Reiskostenvergoeding

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhogen van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Het doel van deze verhoging is om werknemers te compenseren voor hogere kosten voor benzine en openbaar vervoer. Deze bedragen gelden voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer.

Bijtelling elektrische auto’s

Voor een nieuwe elektrische auto betaal je in 2023 16% bijtelling tot een bedrag van € 30.000. Dat is nu (in 2022) € 35.000. Over het bedrag daarboven geldt 22% bijtelling. Voor een leaseauto met verbrandingsmotor geldt een bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde. En het goede nieuws is dat er steeds meer betaalbare EV’s op de markt komen. Wil je onder de € 30.000 blijven? Dan is dat haalbaar met bijvoorbeeld een Fiat 500E vanaf € 28.950, of een Renault Twingo E-Tech vanaf € 23.020.

Accijnsverlaging

Weet je nog, afgelopen zomer, toen de benzineprijzen door het plafond gingen? Gelukkig greep de overheid in met een accijnsverlaging. En goed nieuws: de accijnsverlaging van brandstof wordt verlengd tot 1 juli 2023. Vooralsnog lijkt het erop dat de korting gelijk blijft. Dat betekent dat de accijnskorting per liter voor benzine 17,3 cent is, 11,1 cent voor diesel en 4,1 cent voor LPG.

Nieuwe elektrische modellen op de markt
In 2023 komen natuurlijk ook nieuwe elektrische auto’s op de markt. Het scala elektrische auto’s wordt alsmaar groter en breder. En dat zien we ook steeds meer terug in het staatbeeld. Een aantal modellen waar wij verheugd naar uitkijken zijn: BMW i X1, Peugeot 308 SW, Smart #1, Volvo EX90, Mercedes EQE SUV, Audi Q8 Etron en Lotus Eletre R. Stuk voor stuk mooie auto’s, met hun eigen unieke eigenschappen. Heb jij een nieuw model op het oog waar je meer over wil weten? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor je uit!

C02-uitstoot rapporteren
Vanaf 1 januari 2023 zijn grote bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en de zakelijke autoritten van hun werknemers te rapporteren. Het gaat om gereisde autokilometers per organisatie. Waarom? Het helpt de overheid inzicht te verkrijgen in de hoeveelheid CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit. Als uit de jaarrapportages blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan blijft het bij jaarrapportages. Gaat het niet snel genoeg, dan komt er een quotum per organisatie. Het CO2-reductiedoel (voor zakelijke mobiliteit) voor 2030 is 1 megaton.

Bijtelling fietslease ongewijzigd
Zoals je ziet zijn veel wijzigingen gericht op verduurzamen van mobiliteit. In dat licht willen we ook de voordelen van fietslease nog maar eens benadrukken. In 2023 is de bijtelling voor zakelijke fietslease nog even aantrekkelijk als in 2022, namelijk 7%. Dit houdt in dat de werkgever 7% over de nieuwwaarde van de leasefiets bij het salaris van de werknemer optelt. Als werknemer mag je de fiets van de zaak onbeperkt privé gebruiken.

Wat ga jij volgend jaar doen op het gebied van mobiliteit? Als mobiliteitspartner denken we graag mee met ondernemers en berijders. Van het opstellen van een mobiliteitsbudget, tot het uitzoeken van een elektrische leasefiets. ProMobility helpt je vooruit!

Terug naar alle blogs