Hoe een autoregeling de verduurzaming van je wagenpark stimuleert

25 januari 2023

Dat elektrisch rijden de toekomst heeft, dat hoeven we je niet uit te leggen. Er zal een moment komen dat jouw complete zakelijke wagenpark elektrisch is. Wanneer? Dat is per bedrijf verschillend. Jochem en Finn vertellen hoe een goede autoregeling een stimulans is om je wagenpark stap voor stap te verduurzamen.

Ze doen nagenoeg hetzelfde werk, maar voor een andere regio. Jochem is lease adviseur voor het MKB in regio Zuid-Hollandse Eilanden / Rotterdam en Finn in de Zaanstreek. Allebei hebben ze dagelijks contact met bestaande en potentiële klanten. Het onderwerp van gesprek is vaak elektrisch rijden, zo vertelt Jochem: “Negen van de tien keer hebben we het over elektrische auto’s. Zeker bij personenauto’s. Bij bedrijfswagens ligt dat net even anders. De markt van bedrijfswagens is net wat minder ver, zowel in vraag als aanbod.” Finn vult aan: “Klopt. Daardoor is het voor bedrijven, zeker met een groot wagenpark aan bedrijfswagens, vaak nog een behoorlijke investering. Naar mijn mening is het een kwestie van tijd dat elektrische bedrijfswagenlease net zo ver is als personenauto’s.”

Duurzame maatregelen in een autoregeling

We zoomen in op het verduurzamen van een wagenpark met personenauto’s aan de hand van een autoregeling. Met een autoregeling leg je simpelweg afspraken vast tussen werkgever en berijder, over de keuze en het gebruik van de leaseauto. Je schetst als het ware de kaders voor de berijder. Deze kaders kun je als werkgever slim inrichten om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken voor berijders, zo vertelt Jochem. “Je kunt berijders bijvoorbeeld meer budget per maand geven als ze voor een 100% elektrische leaseauto kiezen.” Finn legt uit dat berijders van elektrische leaseauto’s sowieso meer waar voor hun geld krijgen. “Bij een volledig elektrische auto hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en zijn de onderhoudskosten een stuk lager. Dat scheelt aanzienlijk in de prijs per maand. Ofwel, bij een elektrische auto krijg je meer auto voor je geld. Maar dat weet niet iedereen. Als je dit inzichtelijk maakt voor de berijder, zal hij ook eerder geneigd zijn om elektrisch te rijden.”

Jochem waakt ervoor om berijders te ‘pushen’ en benadrukt wel voorzichtig te zijn in het stimuleren van de berijders. “Het blijft een eigen keuze. Die vrije keuze is belangrijk, is onze ervaring. Dat resulteert in een blije berijder en blije werknemer.”

“Thuis kunnen laden is voor veel berijders doorslaggevend”

Een andere aanpassing die je in de autoregeling kunt maken, is het (volledig of gedeeltelijk) faciliteren van een laadpaal thuis. “Thuis laden wordt als een groot voordeel gezien en is soms ook doorslaggevend voor een berijder om elektrisch te rijden. Daar kun je als werkgever zeker iets mee, naast het aanbieden van laadmogelijkheden op het werk natuurlijk”, vertelt Finn.

Jochem legt ook uit dat het verduurzamen eigenlijk vanzelf stap voor stap gaat, als berijders één voor één kiezen voor elektrisch leasen. “Leasecontracten worden op verschillende momenten door het jaar heen afgesloten, nieuwe en bestaande contracten. De transitie naar een elektrisch wagenpark gaat daarom op deze manier heel organisch.”

Autoregeling op maat

Een autoregeling is pas écht effectief als-ie op maat is, zo beamen Finn en Jochem. Een autoregeling opstellen kunnen wij niet alleen. Daar hebben we jou, als wagenparkbeheerder, voor nodig. Zodat de autoregeling naadloos aansluit bij jouw specifieke situatie en ambitie. ProMobility komt graag naast jou zitten om een passende regeling op de stellen, of je bestaande autoregeling onder de loep te nemen.

Terug naar alle blogs