Leensvaart over de populariteit van de elektrische fiets

9 mei 2023

Ongeveer 5,5 miljoen Nederlanders hebben een elektrische fiets. Hoeveel? Ja, echt. Dat zijn er bijna een miljoen meer dan vorig jaar. De interesse in elektrische fietsen is ‘ontploft’, zo kun je wel stellen. Recent doorbrak de markt de magische grens van 10 miljard euro. Alex Leensvaart van Bike Totaal Leensvaart zag het allemaal gebeuren. Sterker nog, hij was er als één van de eerste bij en zette al meer dan een decennia geleden koers op de elektrische fiets. En met succes! Alex vertelt over de opkomst en populariteit van de elektrische fiets. 

Hij herinnert zich de eerste elektrische Batavus nog goed, twintig jaar geleden ongeveer. “Niemand wist wat het was en wat we ermee aan moesten”, vertelt Alex. Het was het begin van een nieuw elektrisch fietsentijdperk. “Zo’n vijftien jaar geleden kwam er pas echt aandacht voor de elektrische fiets, vooral onder de oudere doelgroep. En sinds vijf à zes jaar is het bij iedere leeftijdscategorie een gewilde fiets.” Vorig jaar kreeg de verkoop van elektrische fietsen een uitzonderlijke boost. Volgens Alex komt dat grotendeels omdat autorijden duurder is geworden. “De benzineprijs steeg natuurlijk gigantisch, waardoor meer mensen voor de fiets kozen. Wij zagen vooral interesse in betaalbare nieuwe elektrische fietsen en goede tweedehands, van 1.000 tot 1.500 euro.” 

Bewuste keuze voor A-merken

Alex (56 jaar) werkt zijn hele leven lang al in de fietsen. Dat is niet zo verwonderlijk, het is hem met de paplepel ingegoten. “Mijn vader had een fietsenzaak in Rotterdam. Daar sleutelde ik als kind al aan fietsen.” Na de LTS en MTS werkte hij twee jaar bij zijn vader. Daarna begon Alex voor zichzelf met een fietsenwinkel in Geervliet. Later verhuisde hij naar een ander pand in Heenvliet, dat dertien jaar geleden in vlammen op ging. Alex ging verder op een nieuwe locatie in Heenvliet. “Eigenlijk zijn we ons vanaf dat moment al gaan focussen op elektrische fietsen. Een hele bewuste keuze.” Als echte vakman verdiepte hij zich in de techniek en selecteerde de merken waar hij mee wilde werken. Natuurlijk rekening houdend met de wensen van zijn klanten. “We hebben een breed assortiment A-merk elektrische fietsen, zodat iedere fietsliefhebber bij ons de deur uitgaat met een geschikte fiets én bijpassende accessoires. Je wilt iets bieden waar mensen graag speciaal voor naar jou komen.” En dat is gelukt. Leensvaart is een begrip in Heenvliet en omstreken. En zichtbaarder dan ooit sinds vorig jaar, met het nieuwe pand. 

“De elektrische fiets is volledig ingeburgerd”

Alex vertelt dat zijn klantengroep, die interesse heeft in de elektrische fiets, heel uiteenlopend is. “Eigenlijk is er voor iedereen en elk type fietser nu een elektrische variant beschikbaar. Van stadsfiets tot mountainbike. Waar het vroeger nog een fiets voor ouderen was, is de elektrische fiets nu volledig maatschappelijk geaccepteerd en ingeburgerd.” Ook het bedrijfsleven toont steeds meer interesse, vertelt hij. “Zo hebben we natuurlijk een samenwerking met ProMobility voor elektrische fietslease, maar we werken ook met andere bedrijven samen. Binnenkort plaatsen we, als een soort pilot, vier elektrische fitsen bij een aantal bedrijven in Zuid-Holland. Om werknemers te stimuleren de fiets te pakken. Ze mogen deze fietsen pakken om uit te proberen of het iets voor ze is. Een mooi initiatief, vind ik.” 

Richard, leaseadviseur ProMobility, vult aan dat het voor werknemers interessanter is om een fiets te leasen dan zelf te kopen: “De fiscale voordelen zijn gewoon heel groot, daar kun je niet omheen.” 

Meer weten over fietslease?
Fietslease is een voordelige en vitale keuze. Als werkgever kun je het gehele leasebedrag vergoeden en een deel van het brutosalaris van de werknemer inhouden, of kies ervoor om een deel of zelfs het gehele leasebedrag te vergoeden. Voor de werknemer is het 30% voordeliger dan zelf een fiets kopen. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Neem contact op met onze leaseadviseurs voor een vrijblijvend gesprek over fietslease.

Terug naar alle blogs